Tack och hej efter 5 år med Jean-Claude Junck

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är jämngamla. Båda fyller 65 i år. Det är svårt att tro när man ser dem tillsammans.

När Angela Merkel anländer till EU: s toppmöten går hon med målmedvetna steg fram hasta väntande reportrar och berättar, tämligen uttryckslöst och entonigt, vad stats- och regeringscheferna ska diskutera.

När Jean-Claude Juncker recibió una entrada de kan det mesta hända. Som att han kallar Ungerns Viktor Orbán für diktator och ger honom en mild örfil. Eller rufsar medarbetaren Pernilla Sjölin i håret. Jean-Claude Juncker está en su mente y está en el centro de la ciudad y en el centro de la ciudad y en el resto del mundo.

Bild1 av 5Rumäniens premiärminister Viorica Dancila får en puss på handen av Jean-Claude Juncker en ett möte i Bryssel tidigare i juni.

Foto: Olivier Matthys / AP

Bild2 av 5Jean-Claude Juncker tillsammans med ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskiy i början av juni.

Foto: Olivier Matthys / AP

Bild3 av 5En olycka med rakhyveln – Jean-Claude Juncker pekar på ett sår på kinden i samtal med brittiska premiärministern Theresa May tidigare i år.

Foto: Olivier Matthys / AP

Bild4 av 5En puss på kinden hasta Europeiska rådets ordförande Donald Tusk medan Japans premiärminister Shinzo Abe tittar på.

Foto: Francisco Seco / AP

Bild5 av 5Stefan Löfven será en el foro Jean-Claude Juncker y los tummen upp en EU-toppmötet i Göteborg 2017.

Foto: Roger Turesson

Skillnaden är att Junckerär frontfigur för 32.000 anställda i EU-kommissionen som ska verka för 510 miljoner invånare i Europeiska unionen.

Junckers beteende underblåser ryktet om att han har alkoholproblem och ger bränsle åt politiska motståndare. När han varnade för Italiens budgetunderskott, och påminde om att EU precis lämnat grekiska krisen bakom sig, fick han mothugg av Italiens högernationalistiska inrikesminister Matteo Salvini.

– Jag samtalar bara med nyktra personer som inte gör jämförelser som leder helt fel,sade Salvini.

Hombre handelskommissionär Cecilia Malmström blir upprörd över påståendena om drickandet när hon får frågan av DN:

– Jag har aldrig set honom berusad. Jag vet att han stundtals har svåra smärtor från in gammal ischias, vacklar hasta och har svårt att gå. Fångas det på film och läggs ut på Youtube – “titta han är berusad” – är det djupt orättvist. Jet vet att han lider något fruktansvärt av det, säger hon.

Bild1 av 6Svenska kungaparet i Bryssel i maj.

Foto: Frederic Sierakowski / TT

Bild2 av 6Svenske klimataktivisten Greta Thunberg på ett besök i Bryssel tidigare i år.

Foto: Virginia Mayo / AP

Bild3 av 6Jean-Claude Juncker tillsammans med Göran Persson och Anna Lindh en el marco de EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Foto: Sven-Erik Sjöberg

Bild4 av 6Stefan Löfven får ett varm välkomnande i Bryssel sommaren 2017.

Foto: TT

Bild5 av 6Det florerar rykten om att Jean-Claude Juncker har alkoholproblem.Själv har han sagt att hans ibland vinglande gång beror på problem med ryggen.

Foto: TT

Bild6 av 6Jean-Claude Juncker är avgående ordförande i EU-kommissionen.

Foto: Virginia Mayo / AP

Nu har han bara några månader kvar med sin kommission. DN har därför gått igenom vad Jean-Claude Juncker lovade när han tillträdde. Och vad som hände.

I sitt öppningsanförande i EU-parlamentet i juli 2014, där han växlade mellan franska, tyska och engelska, redogjorde han för sitt program. Isvenska versionenkan man läsa om de tio områden som Juncker ville priorera, som jobb och tillväxt, ett handelsavtal med USA, en ny migrationspolitik och så vidare.

Me siento muy mal. Juncker att hans EU-kommission inte ska lägga sig i småsaker, utan koncentrera sig på de stora frågorna. Samt att hans kommission ska vara politisk. Mycket politisk, hasta och med.

– Problemet är att ingen förstår vad en politisk kommission betyder. Me refiero a kris, som för euron och Grekland 2015, kan det ses som bra. D B Betyder det att du är aktiv och ser hasta EU: s intresse och sammanhållning, säger Maria Demertzis, biträdande chef på tankesmedjan Bruegel i Bryssel.

I andra sammanhang,som i diskussion med medlemsländerna om hur de lever upp till EU: s budgetregler, kan en sådan kommission kritiseras för att vara oförutsägbar och behandla medlemsstater olika, resonerar hon.

Maria Demertzis anser att Junckers kommission gjort en hel del bra för att stabilisera EU och för Europas plats i världen.

– Det är lätt att glömma bort att det det 2015 var en grekisk kris. Där spelade kommissionen en avgörande roll, säger hon.

Hon framhåller även två andra saker:

– Klimatavtalet i Paris 2015 etablerade EU som global ledare på miljöområdet. Jag hoppas att nästa kommission fortsätter med det.

– Det andra området är GDPR. Där tror jag EU kommer att sätta världsstandarden för den privata integriteten, säger Maria Demertzis.

GDPR en typisk EU-akronym. Bakom bokstäverna döljer sig en lagstiftning om grundläggande personliga rättigheter i en digitaliserad värld.

Leer más: Gps-spårningen utreds av Datainspektionen

1989 skadades Jean-Claude Junckerallvarligti en trafikolycka. Han låg nedsövd i tre veckor och fick tillbringa ett halvår i rullstol. El sedán se encuentra en el problema de la salud de la mujer y de la familia.

Dessutom har han känningar av njursten och ischias. Detestnämndaangavs som förklaringnär Juncker stapplade extra vingligt vid ett Natomöte 2018.

Samband med ett EU-möte pratade jag med en fransk periodista om Juncker. Journalisten var irriterad på brittiska och tyska medier “som bara bryr sig om drickandet”.

– Variante de intérprete de caracteres para el arranque de la barra de direcciones del smart och extremt skicklig. Titta bara på hur han hanterat Trump!

Jean-Claude Juncker con EE. UU .: el presidente Donald Trump i Tyskland för två år sedan. Foto: TT

In av Junckers främsta insatser är ett möte i Vita huset i juli 2018. I luften låg att presidente Trump skulle införa tullar på europeiska bilar, sätta flera miljoner EU-jobb på spel och riskera ett fullskaligt handelskrig.

Jean-Claude Juncker ama de corazón aDonald Trump, después de entrar, sin embargo, los hombres aman a la UE a la mano y a la amerikanska varor, som sojabönor. Ett märkligt löfte eftersom EU är en marknadsekonomi. Juncker kan inte besluta vad europeiska företag ska köpa.

Men eftersom Kina lagt strafftullar på amerikanska sojabönor uppstod ett överflöd på världsmarknaden och priserna sjönk, vilket EU: s tjänstemän räknat ut. Sedan mötet harEU: s import av amerikanska sojabönorökat kraftigt.

– Juncker åkte till mötet med Trump utan trumf på hand, men han spelade sina svaga kort väldigt väl, säger en EU-diplomat.

Bakom Junckers skickligheter står främst Martin Selmayr. En la ventana de Juncker kan inte skrivas utan att nämna Selmayr. För hans skull satte Juncker sin position på spel i en av de smutsigaste skandalerna senaste åren.

Martin Selmayr, vice generalsekreterare för EU-kommissionen. Foto: Virginia Mayo / AP

Tysken Martin Selmayr var Junckers kampanjchef i EU-valet 2014. Selmayr är avskydd av många. Han kallas Monstret i Berlaymont, namnet på EU-kommissionens huvudbyggnad, för sin hänsynslösa stil, sitt intrigmakande och sin extreme arbetskapacitet.

Desde el 21 de febrero de 2018 antes de Selmayr hasta el vicepresidente general de la UE para el mandato de la UE. Detección de trabajo ha sido finalizado en minero. För plötsligt förtidspensionerade sig den 61-åriga nederländaren som var generalsekretare. Voilà, Selmayr tog över och blev EU: s högsta tjänsteman.

EU-parlamentet rasade över kuppen. Juncker hotade att avgå om inte Selmayr fick vara kvar. UE: ombudsman kritiserade senare skarpttillsättningen för att den skadat kommissionens anseende.

Hösten 2015 vände sig Jean-Claude Junckerhasta estadísticasminister Stefan Löfven och undrade ”Var finns Allan Larsson ¿no? Han ska vara här på måndag! ”. Juncker behövde en rådgivare till arbetet med sociala rättigheter i EU. Där passade tidigare finansministern Allan Larsson (S) en.

De la mesa de la escuela y de la escuela de 90 años de edad, Larsson var generaldirektör i EU-kommissionen för sysselsättning. Luxemburgo var ordförandeland med Juncker som premiärminister.

– Juncker vill att EU även ska stå för sociala rättigheter. Han är kristdemokrat, men inte i svensk mening. Och soso kristdemokrater i Europa står han till vänster. Hans pappa var facklig ledare för stålarbetare i Luxemburg, berättar Allan Larsson.

Jean-Claude Juncker y Allan Larsson en EU-kommissionen i december 2015.Foto: EU-kommissionen.

Allan Larsson blevsärskild rådgivare åt Junckerkommissioneni arbetet medden sociala pelaren. Den handlar om lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor samt social trygghet och Integration.

Dokumentet för sociala pelaren skrevs under vid ett EU-toppmöte i Göteborg 2017. Enda gången som Jean-Claude Juncker varit i Sverige under sin tid som kommissionsordförande.

Ningún miembro de la UE sammanfattar vad den lyckats bäst medtoppas listan av Junckerfonden. Den är en investeringsfond och kommissionens ekonomiska flaggskepp. Hittills har fonden investerat cirka 400 miljarder euro, más de 4.000 millones de coronas, i små- och medelstora företag, i infrastrukturprojekt, klimatvänlig energi och så vidare.

Allan Larsson framhåller att Junckerfonden framgång beror på att den samspelat med Europeiska centralbanken. När banken bytte åtstramningspolitik mot expansion har det bidragit hasta EU-ländernas tillväxt och jobbskapande.

Útil Jean-Claude Junckersha sido publicado en el et man antal misslyckanden. Los finlandeses detectan handelsavtal med USA (hombres med Kanada och Japan). EU-länderna har inte enat sig om asylpolitiken. Dessutom har väljarna i ett land röstat för att lämna unionen.

– Sett ur EU: s synvinkel har Brexit hittills hanterats väldigt bra, men vi har inte set slutresultatet än, varnar Maria Demertzis på tankesmedjan Bruegel.

När det gäller migrationspolitiken tycker hon inte att kommissionen ska belastas.

– Den har gjort vad den kunnat och framför allt stärkt EU: s yttre gräns. Det var länderna som inte kunde enas, säger Maria Demertzis.

Läs mer.Fakta i frågan: Vad är EU: s roll när flyktingar dör på Medelhavet?

När nordiska nyhetsbyråer förra månaden intervjuade Jean-Claude Juncker desde la fuente de la fuente de información.

– Jag har sagt så många gånger att jag inte har något problem med alkohol. Dumma journalister ställer alltid samma fråga, fräste Juncker, som sedan inte kunde låta bli att tangera ämnet när han estado en el Brexit.

– Om man sitter på den här posten – full eller inte – så måste man handskas med verkligheten. Och verkligheten nu är att de (Storbritannien) har sagt att de ska lämna.

Intervjun avslutades på typisktJunckermanér med kindpussande.

Tyska Der Spiegel skrevi ett reportage i vintrasom Juncker: “Debajo de månader som Der Spiegel tillbringade med at regelbundet observera Juncker, följa med honom på resor, möta honom y ha korta telefonsamtal visade han inga tecken på problem”.

Frän den 1 november ska en ny kommission finnas på plats. Då kan Juncker rufsa folk i håret så mycket han vill, utan att någon bryr sig. Därmed är det bara att ta fram ordboken för luxemburgska och säga Hej då:Äddi,Jean-Claude Juncker!

Leer más: Liberala partigruppen tar ton om ny EU-ordförande

Leer más: Ylva Johansson favorit att bli svensk EU-kommissionär

Lee mas

Leave a Comment