Kent vann mot Försäkringskassan – después de 17 años värk

Translating…

Utan de fyra hundarna skulle hans vardag vara svårare att stå ut med. Nu far tre av dem runt i hundranittio i vardagsrummet, uppspelta av besöket. De tar vägen över den grå soffan där Kent Dahlin intagit den ställning som 17 års smärta lärt honom är den bästa.

Halvliggande, sambon Viktoria försöker tämja jyckarna, berättar han om fredagen den 6 december 2002. Då är han 28 år och det är sista dagen på en facklig kurs i Småland. Sedan ska han hem till Sundsvall igen.

– Jag är i matsalen med en kaffekopp i handen, mitt i steget smäller det till i ryggen, jag kan inte röra mig.

Diskbråcket har satt tvärstopp. 

– Det gjorde något fruktansvärt ont. De fick bära mig till tåget, fötterna släpade i marken, minns han. 

”Mitt i steget smällde det till i ryggen”, beskriver Kent Dahlin sitt första diskbråck, i december 2002.

”Mitt i steget smällde det till i ryggen”, beskriver Kent Dahlin sitt första diskbråck, i december 2002. Foto: Vanni Jung Ståhle

Det blir Kent Dahlins sista dag i arbetslivet. Han sjukskrivs på måndagen därefter, fem år senare blir han förtidspensionär.

– Jag började jobba direkt efter nian, som 16-åring. Det var tunga jobb, det skulle gå fort och man fick inte riktigt lära sig hur man skulle lyfta på rätt sätt. Jag kände av ischias i benen ganska snabbt och fick gå till sjukgymnast. Sedan smög det sig på allt mer besvär, säger Kent Dahlin.

Han arbetade med att bära backarmed glasflaskor på ett bryggeri. Sedan monterade och staplade han uppemot 400 däck per dag på ett annat företag, det var där bensmärtorna började. På det sista arbetet fyllde han 25-kilossäckar med plastgranulat.

– Jag böjde mig och lyfte tungt samtidigt som jag vred mig i 180 grader, det var ett monotont arbete, sammanfattar han.

Kent Dahlin har genomgått fem diskbråcksoperationer, det har blivit infektioner och andra svåra följdverkningar. Han har fått lära sig gå igen. Nu lever han med ett sjätte, obehandlat diskbråck:

– När läkarna skulle fixa det ville de steloperera, men de vågade inte, det var för stor risk. Jag är vad man kallar medicinskt färdigbehandlad med två förhållningsregler: 1. Lär dig leva med smärtan. 2. Får du problem med kissandet, åk in akut, då är det bråttom.

Hur lär man sig att leva med smärtan?

– Du bara gör det, och dessutom är det som om ribban höjs för vad du står ut med. Sen har jag också min egen referenspunkt, den där överjävliga smärtan vid tredje operationen. De bara stack spruta efter spruta med muskelavslappande medel i benen på mig, jag låg med morfinpump och doktorn sade att han aldrig varit med om nåt liknande.

Kent Dahlin har haft värk i 17 år - men har nu vunnit i en unik dom som klassar hans diskbråck som arbetsskada.

Kent Dahlin har haft värk i 17 år – men har nu vunnit i en unik dom som klassar hans diskbråck som arbetsskada. Foto: Vanni Jung Ståhle

Han har nedsatt funktion i vänster ben, och ”lägger 70 procent av tyngden på det högra”. Han haltar ”som Zeb Macahan”, och efter bara en kortare promenad är han ”sned som en ostkrok”. Ibland kan han gå på gym, men bara en vecka i stöten, sedan gör det för ont. Värst är det när han känner smärtkramperna rulla in, då försöker han fokusera på annat för att stävja paniken. 

Hur är en bra dag?

 – Då är det lite lindrigare, då känner jag mig gladare och vill umgås mer med min familj. Och då är det helst sommar – jag kan kanske fiska eller bara ligga i gräset och höra suset från naturen. Vintern är pest, då går jag i ide.

Kent Dahlin tar en paus, och fortsätter:

– Men den mentala biten tycker jag att jag har klarat ganska bra, man kan inte bara ligga och titta i taket och känna att livet är ett helvete. Jag har hundarna, jag gillar att fotografera.

 – Men visst har jag haft svackor. Då tänker jag på att mina två barn aldrig har sett mig frisk, jag har inte kunnat spela fotboll med dem eller kunnat laga en cykel. De har fått hjälpa mig med mycket här hemma – och Viktoria har fått dra ett tungt lass. 

Men nu skriver han ett nytt kapitelför sig och sin familj. För det är han som efter fyra års kamp med hjälp av IF Metall och LO-TCO Rättskydd drivit fram den unika dom somDN skrev om för några dagar sedan. Kammarrätten underkänner Försäkringskassans mångåriga linje att diskbråck inte kan orsakas av ett slitsamt jobb och slår fast att det handlar om en arbetsskada.

”Den mentala biten tycker jag att jag har klarat ganska bra”, säger Kent Dahlin om sin vardag. Här med chihuahuan Ozzy, elva år.

”Den mentala biten tycker jag att jag har klarat ganska bra”, säger Kent Dahlin om sin vardag. Här med chihuahuan Ozzy, elva år. Foto: Vanni Jung Ståhle

Försäkringskassan vill inte kommentera domen förrän den vunnit laga kraft, men har meddelat Kent att man inte kommer att överklaga och har börjat räkna på den livränta han nu har rätt till och som kommer att läggas till hans sjukpension. Han får besked under våren.

– Jag blev knäsvag när jag fick domen, min jurist hade förberett mig på förlust. Jag ropar inte hej förrän det är klart, men det skulle innebära mycket för vår familj. Vi skulle kunna få ett drägligare liv, kanske bli skuldfria och Viktoria kunde slippa jobba extra.

Sambon är undersköterska på ett äldreboende, hon har varit med i alla år:

– Ja , vilken jävla resa detta har varit. Men när man har varit mitt uppe i det har man inte tänkt på det, det fanns liksom inget annat. Jag är så glad att Kent fick igenom det här. Det är en upprättelse för honom, men kan förhoppningsvis också hjälpa andra, inte bara i industrin. Även inom vården är det många som sliter ont.

Läs mer: Försäkringskassan förlorade – diskbråck klassas som arbetsskada 

Read More

Leave a Comment