Juncker: Ingen fara för den nordiska modellen

Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix / TT

Jean-Claude Juncker, miembro de la Comisión Europea, se encuentra en la ciudad de Berlaymont-byggnaden i Bryssel.

Foto: Jean-François Badias / AP / TT

Comisarios de la UE ordförande Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet i franska Estrasburgo i september förra året.

Foto: Virginia Mayo / AP / TT

Comisarios de la Unión Europea Jean-Claude Juncker i samband med ett möte i Bryssel i mitten av maj.

Foto: Bertil Ericson / TT

Jean-Claude Juncker, estreno de Luxemburgo, med kung Carl XVI Gustaf en el ett Stockholmsbesök år 2000.

Foto: Anders Wiklund / TT

EU-toppmöte i Göteborg sommaren 2001. Statsminister Göran Persson hälsar Luxemburgs dåvarande premiärminister Jean-Claude Juncker välkommen.

Foto: Rolf Höjer / TT

Toppmöte mellan Sverige och Luxemburg på Harpsund i augusti 1997. Frän vänster: Luxemburgs socialminister Mady Delvaux-Stehres, Sveriges finansminister Erik Åsbrink, statsminister Göran Persson, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker.

Foto: Hermann Knippertz / AP / TT

El primer ministro de Luxemburgo, Jean-Claude Juncker y el brittiske kollega Tony Blair en EU-toppmöte i Luxemburg i december 1997.

avTT

Han hyllar den nordiska modellen, fnyser åt pratet om sitt alkoholintag och vill gärna ha en minimilön för alla.

Och nordbor får gärna ta större plats i EU, säger kommissionsbasen Jean-Claude Juncker i en unik intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer.

Den snart 65-årige kommissionsordföranden från Luxemburg tar emot på sitt kontor i den klassiska Berlaymont-byggnaden i centrala Bryssel.

Desde el principio hasta el final, Juncker nu mindre än ett halvår kvar på sin post. EU-valet den 23-26 maj blir första steget i processen kring vem som ska bli hans efterträdare. En la UE, por ejemplo, por medio de Varje Medlemsland, Ska Sedan Föreslås och tillsättas bajo sommaren och Hösten – Gärna Med fler Kvinnor, om Juncker Får Som Han Vill.

– Jag började med fyra kvinnor (i kommissionen). Det var inte acceptabelt sag jag fick upp det hasta nio – men det är fortfarande löjligt. Detener el rumor de la vida normal, halva kommissionen vore kvinnor, säger he i en intervju för TT, danska Ritzau, finländska STT och norska NTB.

Danska konkurrenskommissionären Margrethe Vestager imágenes de kvinnor som flitigast nämnts i spekulationerna om vem som kan få en hög post. Med en vecka kvar hasta EU-valet vill Juncker dock varken säga bu eller bä om olika kandidater.

– Jag kommer inte att lägga mig i de val som parlamentet och rådet (EU: s stats- och regeringschefer) har att göra. Jag Skulle inte bli upprörd om någon från den visa Norden skulle få någon av topposterna. Det är dags för våra nordiska vänner, tycker han.

Strid om pelare

Estoy seguro de que no faltará nada para el valet de la Unión Europea y la sociedad civil de Juncker lanserade tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) vid EU-toppmötet i Göteborg 2017. har fått skarp kritik från de borgerliga svenska partierna som befarar att den ska medföra lagstiftning på områden som traditionellt sköts av arbetsmarknadens parter.

Kristdemokraten Juncker säger sig inte vara besviken på sina partifränder. Los hombres han håller inte med.

– Jag Tycker De Har Fel. ¿Desea más información acerca de la UE? undrar Juncker.

Samtidigt betonar han att han inte ser någon risk för “den nordiska modellen”.

– I Norden spelar arbetsmarknadens parter en stor roll y jag vill inte ändra det, för det har varit framgångsrikt. Den sociala pelaren kommer inte att hota den nordiska modellen. Antingen gör man saker via lagstiftning – eller via förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Detallado en el registro de datos en el minimizador de Juncker gärna skulle vilja införa i hela EU.

– Principen är viktig. Om du jobbar så måste du kunna leva på den lön du får. Så är det inte i alla medlemsstater.

Försvarsprincip

Detall all mer utvecklade försvarssamarbetet inom EU är en annan fråga som Juncker gärna talar sig varm för.

– Jag är för en EU-armé, men det måste hanteras på ett väldigt försiktigt sätt. Jag vill inte ha in militarisering av EU: s utrikespolitik. Det e inte det som in o målet, säger Juncker och betonar i stället nyttan av en mer samordnad försvarsindustri.

– Vi har 20 olika flygplanstyper i EU. USA har sexo. Vi har 17 olika stridsvagnssystem i EU. Det finns bara ett i USA. Om vi ​​lägger ihop det här på ett inteligente sätt kan vi spara 50 hasta 100 miljarder euro om året.

Mercharten av EU: s medlemsländer är även medlemmar i Nato. De som står utanför – som exceptelvis Sverige och Finland – omfattas å andra sidan av EU: s egen solidaritetsprincip där artikel 42, punkt 7, i Lissabonfördraget utlovar “stöd och bistånd med alla till brotes stående medel leapl.

Den artikeln anser Juncker är lika stark som Natos försvarsgaranti – artikel 5.

– Om ett land attackeras måste de andra ställa upp. Jag tvekar inte en sekund på att det också skulle ske, säger Juncker om EU-garantin.

Sprit och brexit

Få europeiska politiker är lika erfarna som kommissionsordföranden. Han blev finansminister redan för 30 år sedan och var premiärminister i hemlandet i nästan 20 år.

Han har bejublats för sitt skämtlynne – men också ifrågasatts skarpt, när det antytts att hans skojfriskhet skulle bero på ett alltfort stort alkoholintag.

Rápido sådana ord får honom att fnysa.

– Jag har sagt så många gånger att jag inte har något problem med alkohol. Dumma journalister ställer alltid samma fråga, fräser kommissionsordföranden – som på typiskt Junckermanér sedan inte kan hålla sig från att tangera samma ämne igen när han pratar om brexit.

– Om man sitter på den här posten – full eller inte – så måste man handskas med verkligheten. Och verkligheten nu är att de (Storbritannien) har sagt att de ska lämna, säger Jean-Claude Juncker.

Rättad: I is tidigare version var det oklart om hur många flygplanstyper det handlar om.

Lee mas

Leave a Comment